Jefu on nosteessa!

Vuosi vuodelta amerikkalainen jalkapallo, helpommin sanottuna jenkkifutis eli jefu, on tullut tutummaksi suuremmalle kohderyhmälle Suomessa. Lajin säännöt ja sekä pelin idea on yhä useamman ihmisen tiedossa. Jenkkifutista ei nähdä enää vain kasaantumisena toistensa päälle, vaan taktisena shakkipelinä, jossa kentällä tapahtuu monia mielenkiintoisia asioita. Tämä lämmittää sydäntä, koska yhä harvemmalle joutuu selittämään, että jenkkifutis on paljon hienompi laji kuin se, miten se on ennen nähty Suomessa.

Popparit pöytään ja Ruudun ääreen

Jefu myös näkyy valtakunnallisesti yhä enemmän. Jenkkifutis.fi ja Ruutu solmivat monivuotisen sopimuksen, jossa he kertoivat, että myös 1.divisioonan pelit, sekä naisten Vaahteraliiga-pelit näkyvät jatkossa Ruudusta. Tämä on hyvä askel kohti parempaa tulevaisuutta ja tuo varmasti lajimme pariin uusia harrastajia. Suomen pääsarja Vaahteraliiga näkyy myös kansainväliselle yleisölle afi.tv:n välityksellä. Tämä varmasti lisää Vaahteraliigan mielenkiintoa myös ulkomaalaisille katsojille.

Super Bowl kokoaa Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jälleen lajin ääreen uusia seuraajia ja kenties myöhemmin myös harrastajia. Seurat voivatkin kiittää uusista harrastajista myös porvoolaista ehkä Suomen parasta urheiluselostajaa Mika Laurilaa, joka tuo huomioillaan syvyyttä niin uusille lajin seuraajille kuin kokeneille konkareille. Suomen pelit ja säännöt poikkeavat jonkin verran NFL:stä, mutta laji on sama. Super Bowl näyttää maailmalle esimerkkiä myös tapahtumatuotannossa ja on monella tapaa vuoden suurin kaupallinen spektaakkeli. 

Suomalainen jenkkifutis kiinnostaa yhä isompaa kohderyhmää. Nuorilla on paremmat mahdollisuudet päästä antamaan näyttöjä eikä polku ammattilaisuuteen ole enää vain haave, vaan siihen on oikeasti tarjottu mahdollisuus. Suomen pääsarjaa Vaahteraliigaa seurataan ympäri maailmaa. Kausi 2020 oli monen tavoin poikkeuksellinen. Kausi jouduttiin monessa maassa perumaan, ja Vaahteraliigan pelit kiinnostivat tuhansia ihmisiä internetin ääreen Etelä-Amerikkaa myöten.

Suomesta maailmalle

Mahdollisuudet päästä pelaamaan ammattilaisena ovat myös lisääntyneet merkittävästi. Tästä hyvä esimerkki on CFL- järjestämä Scouting Combine, jossa moni suomalainen huippupelaaja pääsi näyttämään osaamistaan syksyllä 2019. Tästä ryhmästä Micky Kyei ja Sebastien Sagne ansioituivat parhaiten ja pääsevät yhdessä muiden maiden parhaiden kanssa näyttämään taitojaan Kanadassa CFL-joukkueille.

Myös yhä useampi pelaaja löytää itsensä Amerikan yliopistosarjoihin. Suomalaiset pelaajat ovat saaneet hyviä tarjouksia huippuyliopistoista, joihin vain murto-osa amerikkalaisista pääsee. Muutama mielenkiintoinen lupaus, joista myös valtakunnallinen media kirjoitti, ovat Olaus Alinen ja Edvard Vesterinen. Odotan mielenkiinnolla, mihin asti nuoret miehet pääsevät.

Voidaan siis todeta, että laji on nosteessa.

Täällä Jefu.fi-kaupalla Porvoossa ja verkkokaupassa olemme ihmetelleet, kuinka vähän korona on rokottanut lajin suosiota. Kaupalla kyläilee harva se päivä uusia harrastajia, jotka ovat matkanneet parhaassa tapauksessa toiselta puolelta Suomea sovittamaan varusteita ja odottavat innokkaina kauden alkua.

Niin odotamme mekin. Siihen asti treenaamme ahkerasti, valmistamme Super Bowlin tarjoiluja, käymme kuumat jälkipelit kaupan takahuoneessa ja ennen kaikkea kannustamme uudet seuraajat kuningaslajin pariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.