Perustaja kertoo: Hevoset pois kentältä ja pelaajat sisään

Kun ensimmäistä kertaa näin amerikkalaista jalkapalloa livenä vuonna 1987, en ehkä aavistanut mitä olisin tekemässä reilun 30 vuoden kuluttua.

Aloitin itse aktiivisen jefun harrastamisen 90-luvun alussa, jolloin tuli pelailtua juniorisarjoissa. Silloin olosuhteet eivät aina olleet optimaaliset.Treenit pidettiin keväisin hiekalla, jopa pelejä pelattiin hiekalla, koska silloinen A-junnusarja pelattiin huhti-toukokuussa, eikä viheriöt silloin vielä vihertäneet. Hiekkatekonurmet oli luksusta ja erityisen hienoa oli päästä pelaamaan Helsingin vanhalle Bolliksen kentälle, jossa oli oikea tekonurmi.

Jos vanhaa Bollista vertaa vaikka paljon parjattuun Velodromin kenttää niin Velodromi on super-luxusta, kun muistelee Bolliksen betonia. Ylivoimaisesti eksoottisin kenttä, jossa tuli alkuvuosina pelattua, oli muistaakseni Imatralla, jossa peli pelattiin hevosmaneesissa.

Hevoset pois kentältä ja pelaajat sisään, välillä piti katsoa mihin astua.

Muutakin kuin pelihommia on tullut tehtyä jenkkifutiksen saralla. Muutaman pelivuoden jälkeen kävin tuomarikurssin ja siitä eteenpäin olenkin vihellellyt pelejä enemmän tai vähemmän. Oman peliuran loppupuolella 2000-luvun alussa tuli aloitettua valmennushommat, jotka ovat jatkuneet tähän päivään saakka. Tasot ja joukkueet ovat vaihtuneet, mutta perusasiat ovat kuitenkin valmennuksessa säilyneet.

Kaikenlaisia seurahommiakin on tullut tehtyä viimeisen reilun 25 vuoden aikana: talkookeikkoja, joulupukkina olemista tavaratalossa, seuran johtokunnassa, rahastonhoitajana, makkaranpaistajana peleissä tässä nyt muutamia mainitakseni. Yleensä nämä ”keikat” ovat olleet erittäin miellyttäviä tapahtumia, josta normaalisti tulee hyvälle tuulelle.

Onko sitten kaikki asiat tehty jefun saralla Suomessa? No ei varmaankaan.

Jefukauppa alkoi autotallista

Kolme omaa lasta harrastaa jefua. Silloin kun lapset aloittelivat jenkkifutis-taipaleitaan tuli heti ongelmaksi mistä nykyään saa jenkkifutisvarusteita. Omat kokemukset varusteista olivat 90-luvulta, jolloin samoilla ”näkkäri” harttareilla tuli pelattua koko peliura. Ensimmäinen ajatus oli, että varusteet ovat varmaan kehittyneet aika paljon tästä aikakaudesta. Alkoi armoton selvittäminen ja googlailu. No Euroopasta löytyi joku paikka, josta tilasin kamat.

Harttaritilaus ok. Kypärätilaus ei sitten ollutkaan niin onnistunut. Päiden mittaus oli mennyt pieleen ja kypärät armottomasti liian pienet. Koko oli sellainen, että kypärä olisi sopinut varmaan 3-vuotiaalle. Palauttaakaan ei kannattanut, kun palautus olisi maksanut maltaita. Eikun uusia tilaamaan.

Nämä kypärät ovat vieläkin autotallissa pölyttymässä eli jos joku tarvitsee 3-vuotiaille sopivia kypäriä niin voin lahjoittaa.

Ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen tilaustaidot paranivat ja tietotaito siitä mitä kannattaa tilata mistäkin kasvoi. En ole ikinä laskenut kuinkahan monta sataa tai tuhatta tuntia olen viettänyt eri sivustoilla etsimässä jotain tuotetta edes kohtuulliseen hintaa ja toivonut että kyseinen sivusto toimittaisi tavarat Suomeen.

Verkkokauppa koko perheen harrastuksena

Kesällä 2017 alkoi viritä ajatus, että jos perustaisi jefutarvikkeiden verkkokaupan. Innostuin aiheesta ja aloin opiskella, mitä kaikkea verkkokauppaan kuuluu. Kävin lukuisia verkkokursseja ja pidimme perheen kesken työpajoja aiheesta. Jossain vaiheessa tuli ohimennen ostettu verkkokauppakin. Jollainhan se oppi piti saada. Oho minusta tulikin lastentarvikekauppias.

Itselläni oli lajitaustaa, kun lapset aloittivat harrastuksen niin tiesin silloin suurinpiirtein mitä varusteita heille pitäisi hankkia. Entä sitten uudet lajin harrastajat, joilla ei ole tietämystä lajista tai peliuraa aloittavan lapsen vanhemmat? Yleensä seuroilta saa aluksi lainaksi varusteet lainaksi, mutta jossain vaiheessa ne ensimmäiset varusteet tulisi hankkia.

Tässä oli yksi kulmakivi miksi kaupan haluaisin perustaa eli helpottaa aloittelevan pelaajan varustehankinnoissa:

  • Tehdä ostaminen helpoksi kun kaiken tarvittavan saa samasta paikasta opastuksella.
  • Toinen mietintäaihe oli että mitä jefuvarusteita on mahdollisesti vaikea saada tai löytää? Halusin tuoda tämän tyyppiset asiat suomalaisten jefupelaajien hyppysiin.
  • Kolmas asia joka innoitti kaupan perustamiseen oli se, että kun oli selaillut kaiken maailman jefutarvikekauppoja, niin haluaisi tuoda hyvät diilit muidenkin käyttöön.

Jos jostain löytyi tietyt suojat edulliseen hintaa niin ei niitä kuitenkaan viitsinyt tilata kymmentä kappaletta kaappiin pölyttymään, ja vain omaan käyttöön. Tätä metsästystaidon tuotosta haluaisin tuoda muidenkin ihmisten ulottuville. Kauppaan siis tulee myyntiin erikoiseriä tavaroita, jotka on löydetty jostain maailman turuilta.

Välttämättä tästä toiminnasta ei ihan miljoona businesta tule syntymään mutta toivottavasti saan edes asiakkaat hyvälle mielelle hyvistä ostoksista.

Rakkaudesta lajiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.