Yrittäjän päivä: Miksi ryhdyin verkkokauppiaaksi?

Mikä on pohjimmiltaan syy siihen, että ihminen lähtee yrittäjäksi? Joillekin se voi olla itsenäinen työ, saa päättää itse mitä tekee ja miten tekee. Toisille motivaattorina voi olla uudenlaiset työtehtävät ja uuden oppiminen. Joku ajattelee, että tällä tavoin saa paremman tienestin kun palkkatöissä. Itsekin mietin tätä kysymystä aika-ajoin: Mikä yrittäjyydessä motivoi?

Vanhemmat opettavat lapsiaan – ja toisin päin

Meillä on perheyritys, jossa kaikki perheenjäsenet ovat mukana. Yksi motivaattori minulle on se, että pääsee opettamaan lapsille yrittäjyyden ja yritystoiminnan perusteita. Lapset ovat nopeita oivaltamaan ja ovatkin nopeasti oppineet esimerkiksi katelaskennan perusteet ja mikä on alv. Teini-ikäiset näkevät asiat hiukan eri kulmasta kuin heidän keski-ikäiset vanhempansa, joten tätä kautta heiltäkin on päässyt oppimaan erilaisia näkökulmia asioihin. Opetus ei aina ole mennyt vanhemmalta nuoremmalle, vaan esim. trendiasioissa tämä on mennyt kyllä toisen suuntaan.

Itsellekin on tärkeää oppia uutta. Yrittämisessä oppii joka päivä jotain uutta, vaikka sitä tekisi osapäiväisesti. Tekemiselle ei ole suuren korporaation tukea, vaan lähtökohtaisesti pitää tehdä itse ja jälkikäteen ehkä huomata, että ei välttämättä olisi kannattanut. Virheistä ja vastoinkäymisistä oppii ja kaikesta muustakin tekemisestä. 

On hyvin palkitsevaa, kun saa tehtyä asian, josta alkuperäisessä tilanteessa ei ole ollut minkäänlaista käsitystä, miten tämä asia pitäisi tehdä. Yrittäjänä tulee kehitettyä luovia ratkaisuja tulee kehitettyä ja opittua näistä.

Rakkaudesta lajiin

Kun on tekemisissä pienen lajin kanssa niin yksi motivaattori yrittämiseen on edistää omaa rakasta lajia jollain tavoin. Amerikkalaisessa jalkapallossa tarvitaan paljon varusteita ja on tärkeää että näitä pääsee jossain kokeilemaan, eikä kaikkia tuotteita tarvitse summamutikassa tilata ison veden takaa. Aloitteleville pelaajille kokeilumahdollisuus on erityisen tärkeää, jotta heille saadaan oikeanlaiset varusteet heti alussa. 

Kohtuuhintaisten tuotteiden löytäminen harrastajille on ollut itselleni hyvin antoisaa tekemistä, vaikka se välillä onkin ollut aikamoista salapoliisityötä ja vie todella paljon aikaa. Tuotteiden helpolla saatavuudella olemme pyrkineet edistämään lajin leviämistä Suomessa.

Yrityksen tehtävänä on myös työllistää

Aloittelevassa yritystoiminnassa tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, jossa harkitaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Meillä tämä tuli ajankohtaiseksi yllättävän aikaisessa vaiheessa. Mietinnässä kävi että onko yritystoiminnan yksi tehtävä työllistää? Me lähdimme hiukan etukenolla työllistämään, vaikka se ei ehkä olisi ollut pakollista vielä siinä vaiheessa, eikä taloudellisesti edes kannattavaa. Näin jälkikäteen ajateltuna se on kuitenkin oli hyvä ratkaisu. 

Ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän myötä toiminnasta tuli ammattimaisempaa, kun ei voinut pitää kaikkea tietoa vain omassa päässä, vaan sitä oli jaettava muillekin. Erilaiset kommunikointivälineet on otettu käyttöön, jotta asiat pysyvät järjestyksessä ja kaikkien tiedossa. 

Työntekijän palkkaamisen jälkeen on tullut tunne, että tämä on jo oikea yritys. Oma sivutoiminen yrittäjyys ei olisi riittänyt yhtä pitkälle. 

Hyvää Yrittäjän päivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.